Co vidět v Ostravě a okolí?

Co vidět v Ostravě a okolí?

Doly, škaredá města a divní lidé. Takovou pověst má ještě stále Moravskoslezský kraj, a především jeho největší město Ostrava. To už ale dávno neplatí.

Ostrava je třetí největší město v České republice. I když stále může u některých lidí mít pověst škaredého, post-hornického a industriálního města, Ostrava je aktuálně jedním z nejrychleji rozvíjejících se měst a má opravdu co nabídnout. Každý si zde přijde na své.

Doly a železárny

Ostrava byla vždy známá svou hornickou a železárenskou (dnes už spíše) minulostí. Staré doly a železárenské objekty však byly revitalizovány a sídlí v nich muzea, kulturní, sportovní i vědecká zázemí. Landek park v Ostravě – Petřkovicích nabízí náhled do života horníků, jejich práce a vybavení.

Dolní oblast Vítkovic (DOV) působí na první pohled ponuře, je však místem konání několika velkých festivalů (Colours of Ostrava, Beats for Love, Ostrava v plamenech…). Nachází se zde také Bolt Tower s výhledem nejen na Ostravu, ale i nedaleké Beskydy. V areálu si můžete zajít na výběrovou kávu a něco dobrého do kavárny COKAFE, projít si s průvodcem hutnickou expozici či zalézt si na stěně v Tendon Hlubina. O kousek dál stojí Velký svět techniky – interaktivní vědecko-technické muzeum.

V Ostravě-Michálkovicích si můžete vyšlápnout na haldu Emu, odkud se rozprostírá výhled do okolí. Téměř na jejím úpatí se rozprostírá Ostravská zoologická zahrada a o kousek dál stojí Důl Michal, který také často hostí různé kulturně-společenské akce.

Gastro a kultura

V centru města je také co dělat. Pokud jste fanoušky nočního života, určitě zavítáte na pověstnou Stodolní. Není to však jen o jedné ulici. Centrum Ostravy nabízí velké množství kaváren, skvělých gastro podniků i dalších možností vyžití. V nové radnici můžete vystoupat na věž, odkud je opět krásný výhled. A pokud vám těch výhledů ještě nestačilo, na Černé louce nedávno vyrostl nový kampus Ostravské univerzity. Katedra studií lidského pohybu má volně přístupnou střechu, kde si můžete užít výhled na celou Ostravu, nebo si na oválu třeba zajezdit na kolečkových bruslích. Od kampusu si můžete dát procházku kolem řeky Ostravice až třeba k Mostu Miloše Sýkory, kterým se dostanete na druhý břeh – do Slezské části Ostravy. Tam je k vidění třeba Slezskoostravský hrad.

Za kulturou si můžete zajít například do Divadla Antonína Dvořáka, které patří Národnímu divadlu moravskoslezskému. A v parných letních dnech určitě rádi využijete možnosti koupaliště ‚Čapkárna‘ či koupaliště na Porubě.

A pokud hledáte možnosti netradičního glampingového ubytování v okolí Ostravy, určitě vás zaujmou naše posedy.